6 Temmuz 2007 Cuma

ARTHUR SCHOPENHAUER



Mutluluğumuz ve mutsuzluğumuz açısından son çözümlemede önemli olan bilincin ne ile doldurmuş ve meşgul etmiş olduğumuzdur.

ÇOK MUTSUZ OLMAMANIN EN GÜVENİLİR YOLU ÇOK MUTLU OLMAYI İSTEMEMEKTİR. ÇOK MUTSUZ OLMAK SON DERECE KOLAY”

“Taleplerini mümkün olduğunca alçak düzeyde tutmak mutsuzluktan kurtulmak için güvenilir bir yoldur.

MUTLULUĞU BARINDIRAN YAPI SAĞLAM OLMALI.

Tam bir sakınganlıkla yaşamak ve öz deneyimden onun içerdiği bütün dersleri çıkarmak için insanın sık sık geçmişi düşünmesi, yaşanılan, yapılan, öğrenilen ve de duyumsasan şeyleri yeniden gözden geçirmesi gerekir.

İSTENCİN UYARIMI NE DENLİAZ İSE ACI DA O DENLİ AZ OLUR.

Görme, etki ve temas alanlarımız ne denli dar ise o denli mutlu oluruz. Ne denli geniş ise o denli mutsuz ve ürkütülmüş duyumsarız. Geniş alanla birlikte kaygılar istekler, ürkünç şeyler çoğalır ve büyür.

KENDİNE YETMEK, KISACASI KENDİ OLMAK MUTLULUĞUMUZ İÇİNEN YARARLI NİTELİKTİR.

Kişi ancak kendi kendisiyle en yetkin ve uyum içerisinde olabilir. Yüreğin derin huzuru yetkin ruh dinginliği, sağlığın yanı sıra en büyük yeryüzü nimeti yalnızlıktır. Kişi eğer kendi özü büyük ve zengin ise, bu yoksul yeryüzünde karşılaşılabilecek en mutlu durumun tadını çıkartır.

YALNIZLIĞI SEVMEYEN ÖZGÜRLÜĞÜ SEVEMEZ. KİŞİ ANCAK YALNIZ OLDUĞUNDA ÖZGÜRDÜR.

Hemen hemen tüm acılarımız topluluktan kaynaklandığından mutluluğumuzun unsuru olan ruh dinginliğini her topluluk tehlikeye attığından, yalnızlık olmaksızın mutluluğumuzun sürmesi mümkün olmadığından, kişinin topluluğa ihtiyaç duymadan çok şeye bizzat kendisine sahip olması, başlı başına büyük bir mutluluktur.


Mutluluğumuzu ve mutsuzluğumuzu ilgilendiren her şeyde hayal gücümüzü dizginlemeliyiz. Gerçekleşmesi mümkün olmayan hayaller kurmamalıyız.

DÜNYAYLA BAŞA ÇIKABİLMEK İÇİN SAKINGANLIK VE HOŞGÖRÜYE İHTİYACIMIZ VARDIR.
MUTLULUK PEŞİNDEN KOŞUŞTURDUKÇA YİTİRİLEN BİR ŞEYDİR

Hiç yorum yok: